Külön tulajdonban álló albetét napelem/napkollektor fejlesztési lehetősége társasházban – Forrás: Adózóna.hu

Az augusztus 9-én, a 134. számú Magyar Közlönyben megjelent 293/2022. kormányrendelet szerint a veszélyhelyzet ideje alatt a társasházakról szóló 2003. évi CXXXIII. törvényt (Tht.) a rendeletben foglalt eltérésekkel kell alkalmazni.

A közös tulajdonban álló épületrészre napkollektor, napelemes rendszer telepítéséről és üzemeltetéséről a közgyűlés az összes tulajdoni hányad szerinti, legalább 75%-os többségével rendelkező tulajdonostársak igenlő szavazatával dönthet.

A határozatban meg kell állapítani a rendszer telepítésével és üzemeltetésével kapcsolatos részletszabályokat, különösen a csatlakozás feltételeit, a telepítés és az üzemeltetés költségeinek és bevételeinek megosztását.

A külön tulajdonban álló lakás vagy nem lakás céljára szolgáló helyiség energiaellátása érdekében rendszer a közös tulajdonban álló épületrészre csak akkor telepíthető, ha az a  közös költség csökkentésére telepítendő napelem felhelyezését nem lehetetlenítené el.

Ha a legfeljebb hatlakásos társasház-közösségre a Tht. 13. § (3)  bekezdésében foglaltak alapján a Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvénynek a  közös tulajdonra vonatkozó szabályait kell alkalmazni, a fenti döntést a tulajdonostársak hozzák meg.

A  Kormány a rendelet hatályát a szomszédos országban fennálló fegyveres konfliktus, illetve humanitárius katasztrófa magyarországi következményeinek elhárításáról szóló 2022. évi VI. törvény hatályvesztéséig meghosszabbítja, a rendelet a szomszédos országban fennálló fegyveres konfliktus, illetve humanitárius katasztrófa magyarországi következményeinek elhárításáról szóló 2022. évi VI. törvény hatályvesztésekor hatályát veszti.

A közlöny ITT érhető el.